2009. november 11., szerda

Családi album a neten


Különböző embereknek különböző az igényük. Éppen ezért az élmény megosztás és ismerkedés is különbözik az egyes embereknél. Ahogy egyre jobban elterjedt az internet, és az embereknek egyre kevesebb idejük van, annál inkább teret hódít az interneten való kapcsolattartás. A fotómegosztás is sokféleképpen történhet a neten, így biztos hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Sokszor előfordul, hogy megszeretnénk osztani családdal, rokonokkal, barátokkal képeket. Kevesebbet tudunk velük találkozni, ezért hagyományos fotókat nehezen is tudnánk megmutatni, arról nem is beszélve milyen sokba kerül az előhívatásuk. A digitális képeket sokkal könnyebb másolni (nem kell többször előhívatni a filmet...), módosítani, megosztani. Egyre többen veszik igénybe az online fotótárakat. Ezeknek az oldalaknak nem csak kapcsolat fenntartó, hanem kapcsolat építő funkciója is van. Erre napjainkban több megosztóportál is létesült.

A legelterjedtebb ingyenes külföldi oldalak, mint a Flickr, Picasa Web Albums, Windows Live, Photobucket, Shutterfly vagy a Multiply. Regisztráció minden oldalnál szűkséges, de van ahol már meglévő emailcímünk és jelszava is elegendő. Ilyen a Flickr mivel a Yahoo! tulajdona, a Picasa pedig a Googleé. Vagyis például a Picasa használatához egy gmailes fiókra van csak szükségünk, és ennek felhasználó neve és jelszava lesz a Picasaé is. A fent említett oldalakon olyan profi funkciók vehetők igénybe, mint a vörös szem kiszűrés, méretezés, retusálás, kollázs-, diavetítés-, slideshow készítés, és persze az alap képaláírás és mappázás. A képeinket megoszthatjuk ismerőseinkkel, de publikussá is tehetjük. Keresni általában lehet felhasználóra, térkép alapján, és idő szerinti. Feltöltés nincs feltételhez kötve, viszont feltöltési limit mindenütt van. Plusz pénzért lehet bővíteni a funkciókat, mint a korlátlan feltöltés, vagy korlátlan tárhelyhasználat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése