2010. január 19., kedd

Fanart, fanfiction

Ha már így belenéztem a Deviantartba és az ötletes képekbe legyen itt szó a fanartokról is. Elég gyakran előfordul, hogy egy fanartokat gyűjtő oldalon fanfictionoket is találunk, ezért ezekkel is foglalkozom mostani cikkemben. Fanart és fanficton a legkülönbözőbb témában készülhet. Az emberek, de leginkább a fiatalok szabadidejének egy lehetséges eltöltési módja. Anime (japán rajzfilm) rajongó lévén a legtöbbet ehhez a témához tudok hozzá szólni, de igyekszem általánosítani.


Motiváció
Hogy miért dönt úgy valaki, hogy elkezd utánozni valaki mást? Ennek nagyon sokféle oka lehet. Leginkább egyszerűen csak szeretne saját történetet írni/rajzolni a kedvence(i) főszereplésével, de az sem ritka, hogy kedvenc történetét nem fejezték be, vagy az illetőnek nem tetszett a befejezés, esetleg a történet valamelyik momentuma, és el tudna képzelni frappánsabbat is. Ekkor születik a fanfiction. Vannak rövid 1-2 oldalasak, de előfordulnak közel 50-100 oldalasak, vagy akár sorozatként írott fanfictek is. A fanartra is elmondható hasonló. A rajongók saját ízlésüknek, és ügyességüknek megfelelően elképzeléseik szerinti környezetbe és beállításba helyezik kedvenceiket. A rajz akár már létező hivatalos kép koppintása is lehet, ami azért nem ildomos mégis nem egyszer látni. De akár több különböző történet szereplőt is összehozhatjuk egy rajzon, vagy akár történetben.


Tovább lépés
Akiknek pedig a rajzkészsége, türelme, kedve, ideje és fantáziája is megvan hozzá az készíthet doujinshiket [ejtsd: dódzsinsi]. A doujinshi általában a rajongók által rajzolt mangákat (japán képregény) jelöli, és a művek szereplőit valamelyik más mangából kölcsönzik (vagyis ha már nem csak leírják, hanem képregényként megrajzolják a „fanfictet”), de jelentheti a saját kiadású, önálló ihletésű mangát saját hősökkel is. Például nem egy mangakáról (manga rajzoló) tudjuk, hogy doujinshikaként kezdte.


Publikálás
Leggyakoribb módja az interneten való közzé tétel, mivel leginkább kedvtelésről beszélünk, és nem hivatásról. Néhány külföldi és magyar elérhetőség (nem csak anime témában):
  • Devianart
    itt a legtöbb elhivatott fanart készítő megtalálható egy helyen, de sok kis hazai oldalon is szokás megosztani képeket
  • Inuyashafanfictions
    itthon az egyik legnépszerűbb anime az Inuyasha, vele kapcsolatban rengeteg fanfictet lehet olvasni a fenti honlapon
  • Fanart central
    Vegyes témában tartalmaz fanartokat
  • Bizzard Fanart
    fantasy fanartok
  • Leaky Fanart
    Harry Potter fanartok

    Animékkel, mangákkal kapcsolatos fanartok:
  • Songá fanart
  • Animexx
  • www.theOtaku.com

    De hogy ne csak az ázsiai képregényekkel kapcsolatban példálozzam íme egy amerikai képregény hős:
  • Supermanfanart.com


    Aztán a képeket, írásokat nem csak az interneten lehet publikálni, hanem a jellegéhez passzoló magazinhoz is be lehet küldeni, akik általában a jobb fanartokat közzé is teszik a levelező rovatban, illetve rövidebb fanfictionokat is volt szerencsém magazinban olvasni. Anime témában ilyen magazin az Animestars, vagy a Mondó; de Bravoban is láttam már sztárokról készült rajzot, illetve gyerekképregények szerkesztőségébe is szokás beküldeni ilyen jellegű rajzokat.
  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése