2010. január 19., kedd

Kép manipuláló programok

Az elöző bejegyzésemben említett lehetőségek végrehajtására számtalan program kínálkozik. Alapvető műveleteket még a Paintben is el lehet végezni, de azért jobb ha az ember komolyabb programokat is használ. Vannak ingyenesen használható programok és fizetősek, illetve vannak online képszerkesztők és asztali képszerkesztők. Az olyan alapokat mint a vörös szem kiszűrése, átméretezés, fény és kontraszt javítás, retusálás, tükrözés, képlopó, kötegelt szerkesztés (több kép feldolgozása egyszerre) nagyjából mindegyik komolyabb program tudja. Egy-egy plusz effektet alkalmaznak, amitől érdemes használni a különböző lentebb említett programokat.

A fizetős programok közül a legnépszerűbbek a Photpshop és a Linocolor. Még a fényképészet nagy öregei is a Photoshoppot használják, mint például Christophe Gilbert (bővebben későbbi bejegyzésben).

Asztali képszerkesztő

Az ingyenes asztali képszerkesztők közül pedig az alábbiak a népszerűek: A Photo! Editornak jó ajánlást jelent a sok díj amit nyert, a fény- és színkezelését lehet sokat hasznosítani, a GIMP (GNU Image Manipulation Program) szabad forráskódú program, vagyis szabadon fejleszthető, a Linux operációs rendszerekben található meg, és méltó ellenfele lehet a Photoshopnak, a Photo Resize Magic egy egyszerű képméretező, képtömörítő szoftvert, a PhotoFiltre egy gyors szoftver, amiben (nevéből is adódóan) szűrők könnyítik meg a dolgunk, leginkább az elmosódott / rossz minőségű képek javítására alkalmas, és még megannyi ingyenesen használható fotó manipuláló programot lehetne említeni.

Online képszerkesztő

Online képszerkesztőt akkor érdemes használni, ha kisebb módosítást szeretnénk végezni egy képen, de nincs telepítve képszerkesztő a gépre, vagy könnyen és gyorsan akarunk szerkeszteni. A legtöbb online képszerkesztő is rendelkezik az alapfunkciókkal, mint átméretezés, kivágás, forgatás, tükrözés, szöveg hozzáadás, vörös szem kiszűrés, szín és élesség beállítása, valamint különböző formátumokba való átkonvertálás. Némely esetben extra funkciókat is igénybe vehetünk, mint az auto korrekció vagy közösségi oldalakkal való kooperáció (Flickr, Facebook, Picasa, MySpace...), és persze vannak a fizetős funkciók. A gyakran használt online képszerkesztők pedig Picnic, Free Online Image Editor, Resizr.com, Callsea Photo Editor, Splashup.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése